Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Underhill

Planning icon

Local authority

Barnet

Estimated cost

Estimated project cost

£60,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Maeve, the Lead Designer

MS

Architectural Design

Maeve Staunton

"Our client wanted to extend their property by at least 3 metres at the rear, and the whole width of the house, in order to create an open plan kitchen, dining room, and living area. They wanted to carry this out in accordance with a modern style, while complimenting the existing features of the home. "

Project details

This extension really opened up the home, transforming its closed layout (consisting of three individual rooms), into a lovely open plan design with a natural flow from the kitchen, to the dining room, to the living room. A great space for entertaining friends, or simply relaxing on a Sunday evening.

Solution

I decided to remove the walls separating the existing living room and dining room, which would create a large open plan space when combined with the new extension. The kitchen was then pushed back in order to make space for a utility room (accessible from the kitchen), and a WC (accessible from the hallway). A large kitchen island was installed that expanded from nearly one end of the room to the other, and three skylights were placed above this to ensure this new space was complete with natural light.

Architectural drawing set   elevations
Architectural drawing set   floor and roof plans

Solution

I decided to remove the walls separating the existing living room and dining room, which would create a large open plan space when combined with the new extension. The kitchen was then pushed back in order to make space for a utility room (accessible from the kitchen), and a WC (accessible from the hallway). A large kitchen island was installed that expanded from nearly one end of the room to the other, and three skylights were placed above this to ensure this new space was complete with natural light.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125