ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Portfolio | Resi

Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Clock House

Planning icon

Local authority

Bromley

Estimated cost

Estimated project cost

£60,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Alberto, the Lead Designer

Alberto ochoa

Architectural Design

Alberto Ochoa

"Our client came to Resi with a vague idea of their proposed layout, but were very open to suggestions. They wanted to open up the rear of the home to create some open plan family living, which would include a small utility room. The style was to be modern, but not too minimalist. "

Project details

This family jumped on the latest trend of open plan, open plan, and more open plan, by creating a spacious living, dining, and kitchen area that Kevin McCloud would be jealous of. This project was carried out under a lawful development certificate (meaning the homeowners were operating under the permitted development rights), which was granted on 17th July 2018.

Solution

I extended the home out towards the rear, which, once the external wall was removed, provided space for an open plan living and dining room. This was fitted with two skylights and aluminium bi-fold doors, to ensure plenty of natural light filled the space. A semi open plan kitchen was designed further towards the front of the home, with a central kitchen island in order to break up the space. To make sure we stuck to budget, I left the bathroom and utility room as is, as these rooms did not need modifying. The exterior render of the whole extension was painted cream, in order to match the existing walls.

Architectural drawings 25   elevations
Architectural drawings 25   ground floor plans

Solution

I extended the home out towards the rear, which, once the external wall was removed, provided space for an open plan living and dining room. This was fitted with two skylights and aluminium bi-fold doors, to ensure plenty of natural light filled the space. A semi open plan kitchen was designed further towards the front of the home, with a central kitchen island in order to break up the space. To make sure we stuck to budget, I left the bathroom and utility room as is, as these rooms did not need modifying. The exterior render of the whole extension was painted cream, in order to match the existing walls.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

Garage

Garage

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Resi Finance Ltd is an appointed representative of Mortgage Advice Bureau Limited and Mortgage Advice Bureau (Derby) Limited who are authorised and regulated by the Financial Conduct Authority. Resi Finance Ltd. Registered Office: Kemp House, 160 City Road, London, United Kingdom, EC1V 2NX. Registered in England Number: 12327535