Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Ground Floor - Side Infill Extension

Design case study header

Ground Floor - Side Infill Extension

Location marker

Location

Bickley

Planning icon

Local authority

Bromley

Estimated cost

Estimated project cost

£135,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Harry, the Lead Designer

HM

Architectural Design

Harry Molyneux

"Our client was looking to build a side infill extension in order to accommodate a new kitchen, utility room and pantry, and through internal modifications reposition the WC and create an office space. They stated that they preferred an open plan design, with a contemporary style."

Project details

This project was a great way to maximise the unused space within the side return, in order to improve the overall layout of the home - a perfect example of what can be achieved when you get passionate and knowledgeable professionals on board! This project was carried out under householder planning permission, which was granted on 19th July 2018.

Solution

Using the new space I was able to create a very open plan kitchen, dining, and living area towards the rear of the house. To this room I added grey painted timber windows, and a glazed lantern roof. The glazed doors looking out onto the garden were also painted grey to be in keeping with the existing external design. Next to the kitchen stood a utility room and pantry. Through internal alterations to the home I was able to design an office space, perfect for burning the midnight oil.

Architectural drawings 23   elevations
Architectural drawings 23   ground floor plans

Solution

Using the new space I was able to create a very open plan kitchen, dining, and living area towards the rear of the house. To this room I added grey painted timber windows, and a glazed lantern roof. The glazed doors looking out onto the garden were also painted grey to be in keeping with the existing external design. Next to the kitchen stood a utility room and pantry. Through internal alterations to the home I was able to design an office space, perfect for burning the midnight oil.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125