Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Four Marks and Medstead

Planning icon

Local authority

East Hampshire

Estimated cost

Estimated project cost

£45,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Richard, the Lead Designer

Richard morgan

Architectural Design

Richard Morgan

"Our client was looking to extend their property out towards the rear, with a garage conversion to better make use of the space they had available to them. The new space was intended to accommodate a kitchen, dining, and living area that was open plan and connected to the garden. Their aim was to have this new room filled with lots of natural light, with better access to the garden. "

Project details

Is there any better feeling than transforming your home’s divided layout into a light, bright, open plan living space, which transitions seamlessly from outside to in? We don’t think so, and neither did our client. The householder planning permission that was required to accomplish this lovely renovation was granted on 8th August 2018.

Solution

I designed a rear extension that held an open plan kitchen and dining area, with a central kitchen island in order to break up the space. This room had two stylish skylights, and aluminium bifold doors opening out onto the garden. Attached to this space, at the front of the property, was the divided off sitting room, and newly converted garage. This conversion allowed for a WC, utility room, and a large storage space.

Architectural drawings rev b 4   ground floor plans
Architectural drawings rev b 4   elevations

Solution

I designed a rear extension that held an open plan kitchen and dining area, with a central kitchen island in order to break up the space. This room had two stylish skylights, and aluminium bifold doors opening out onto the garden. Attached to this space, at the front of the property, was the divided off sitting room, and newly converted garage. This conversion allowed for a WC, utility room, and a large storage space.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125