Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Gipsy Hill

Planning icon

Local authority

Lambeth

Estimated cost

Estimated project cost

£70,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Richard, the Lead Designer

Richard morgan

Architectural Design

Richard Morgan

"Our client decided that their ‘must have’ detail was an area that incorporated a kitchen, dining and play area. This was to be designed with lots of natural light. They also requested Velux doors that would lead out to the back garden. "

Project details

Our client came to Resi looking to remove their conservatory, and in its place have a rear extension. We designed a plan that would maximise the new floor space they had available to them, which resulted in a large room that held the kitchen, TV area, dining area AND play area! If that’s not open plan, we don’t know what is.

Solution

I decided that the best way to maximise space was to remove the conservatory, and from this create a large, open plan kitchen area. Internal walls were rearranged in order to ensure that space was allocated appropriately. For example, the bathroom was pushed forward to take space from the garage and add space to the living area. In order to ensure there was plenty of natural light in the new build, I added three skylights to the living area and bi-fold doors facing out towards the garden.

Architectural drawings rev a   elevations
Architectural drawings rev a   floor and roof plans

Solution

I decided that the best way to maximise space was to remove the conservatory, and from this create a large, open plan kitchen area. Internal walls were rearranged in order to ensure that space was allocated appropriately. For example, the bathroom was pushed forward to take space from the garage and add space to the living area. In order to ensure there was plenty of natural light in the new build, I added three skylights to the living area and bi-fold doors facing out towards the garden.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125