Ground Floor - Side And Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Side And Rear Extension

Location marker

Location

Perry Vale

Planning icon

Local authority

Lewisham

Estimated cost

Estimated project cost

£57,500

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Richard, the Lead Designer

Richard morgan

Architectural Design

Richard Morgan

"This project was an interesting one for me, as our client had many pre-conceived proposals, but was looking for lots of architectural advice on how they would go about carrying these out in reality. They were looking to reposition their bathroom, but were not entirely sure what the best arrangement for this would be. Their main request was a large, open plan kitchen with lots of natural light. All of this was to be carried out in accordance with a contemporary style."

Project details

Our client came to Resi looking for a way to improve their ground floor maisonette. They let us know that food and cooking were important in their life, so we designed an open plan kitchen and dining area that Gordon Ramsey would be jealous of. Not only this, but as a result of the new space an extra bedroom was added... just in case Gordon actually did want to check it out.

Solution

I decided that the best place for the bathroom was in the centre of the home, which meant it was close to the bedrooms but did not take up too much kitchen space. I managed to fit in a toilet, bath and shower, as per the clients requests. Towards the rear I removed internal walls to create a spacious and open plan kitchen, dining, and living area. Because our client specified that they spent so much time in the garden, we wanted to create a seamless transition between outside and in. That’s why I thought it was best to install floor to ceiling glass doors, plus a little window seat in the living area. This allowed for even more natural light, while being a nice contemporary touch.

Revised architectural drawings   elevations
Revised architectural drawings   floor and roof plans

Solution

I decided that the best place for the bathroom was in the centre of the home, which meant it was close to the bedrooms but did not take up too much kitchen space. I managed to fit in a toilet, bath and shower, as per the clients requests. Towards the rear I removed internal walls to create a spacious and open plan kitchen, dining, and living area. Because our client specified that they spent so much time in the garden, we wanted to create a seamless transition between outside and in. That’s why I thought it was best to install floor to ceiling glass doors, plus a little window seat in the living area. This allowed for even more natural light, while being a nice contemporary touch.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

Garage

Garage

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Resi Finance Ltd is an appointed representative of Mortgage Advice Bureau Limited and Mortgage Advice Bureau (Derby) Limited who are authorised and regulated by the Financial Conduct Authority. Resi Finance Ltd. Registered Office: Kemp House, 160 City Road, London, United Kingdom, EC1V 2NX. Registered in England Number: 12327535