Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Merton Park

Planning icon

Local authority

Merton

Estimated cost

Estimated project cost

£65,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Maeve, the Lead Designer

MS

Architectural Design

Maeve Staunton

"Our client was looking to build a rear extension in order to accommodate an open kitchen and living environment, with space for an island and seating area. They also wanted a snug, and a downstairs WC. It was specified that the style of the extension was to be modern, light, and spacious… with just a little bit of quirkiness. "

Project details

Although this home was built in the 1880s, there was nothing old and dreary about this redesign. We gave the period property a twenty-first century twist, by adding a modern and stylish rear extension. This project was carried out under householder planning permission, which was granted on 17th July 2018.

Solution

I designed a rear extension that incorporated an open plan kitchen and dining area, with a central island to break up the space. This was attached to a snug, that centred around the old fireplace. This room was fitted with a skylight and aluminium sliding doors, which not only provided plenty of natural light, but gave the extension a modern edge. I then placed the WC towards the front of the home, by the stairs.

Architectural drawings 26   ground floor plans
Architectural drawings 26   elevations

Solution

I designed a rear extension that incorporated an open plan kitchen and dining area, with a central island to break up the space. This was attached to a snug, that centred around the old fireplace. This room was fitted with a skylight and aluminium sliding doors, which not only provided plenty of natural light, but gave the extension a modern edge. I then placed the WC towards the front of the home, by the stairs.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125