Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Peckham Rye

Planning icon

Local authority

Southwark

Estimated cost

Estimated project cost

£72,500

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Richard, the Lead Designer

Richard morgan

Architectural Design

Richard Morgan

"Our client was looking to create a new space for a utility room, downstairs WC, and a larder. They also wanted an open plan kitchen and dining room at the rear of the house. Their preferred style was modern, but with a traditional twist. "

Project details

This renovation was all about glazing, glazing, and more glazing. Two large skylights filled the extension, with three glass panels that were broken up with frames, looking out onto the garden. No one could call this new space dark and dingy!

Solution

In order to create an open plan kitchen and dining area, I had to remove the external walls of the rear of the home. This allowed for a large, open space, perfect for kitchen, central island with a breakfast bar, and dining table. This room was fitted with two large skylights, to ensure natural light filled the extension. Attached was a larder and new utility room. Because of the size of this utility room, there was enough room to fit in a separate WC and shower.

Architectural drawings 19   elevations
Architectural drawings 19   ground floor and roof plans

Solution

In order to create an open plan kitchen and dining area, I had to remove the external walls of the rear of the home. This allowed for a large, open space, perfect for kitchen, central island with a breakfast bar, and dining table. This room was fitted with two large skylights, to ensure natural light filled the extension. Attached was a larder and new utility room. Because of the size of this utility room, there was enough room to fit in a separate WC and shower.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125