Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Worcester Park

Planning icon

Local authority

Sutton

Estimated cost

Estimated project cost

£70,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Harry, the Lead Designer

HM

Architectural Design

Harry Molyneux

"Our client was looking to use the new space provided by the rear extension in order to accommodate a kitchen and diner, with a bathroom brought downstairs (so that upstairs could hold 3 bedrooms). They were also looking for some storage to store prams, shoes, coats etc. They specified that they were looking for consistency, and so wanted white plaster ceiling and walls and stone floor to match the style of the existing kitchen and bathroom."

Project details

This home was on the smaller side until Resi upgraded it with a spacious rear extension. This created room for a playroom and storage - to organise the seemingly endless clutter that collects from life with kids. This project was carried out under a Lawful Development Certificate (meaning the homeowner was operating under their permitted development rights), which was granted on 1st August 2018.

Solution

I extended the property out towards the rear, which allowed for an open plan kitchen, dining, and play area for the kids. A storage room was placed near the stairs, opposite a WC and bathroom that replaced the first floor bathroom. To ensure the maximum amount of light filled the home, I added an aluminium framed skylight above the playroom and white uPVC glazed sliding doors were looking out towards the garden.

Architectural drawings 28   elevations
Architectural drawings 28   ground floor plans

Solution

I extended the property out towards the rear, which allowed for an open plan kitchen, dining, and play area for the kids. A storage room was placed near the stairs, opposite a WC and bathroom that replaced the first floor bathroom. To ensure the maximum amount of light filled the home, I added an aluminium framed skylight above the playroom and white uPVC glazed sliding doors were looking out towards the garden.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

Garage

Garage

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Resi Finance Ltd is an appointed representative of Mortgage Advice Bureau Limited and Mortgage Advice Bureau (Derby) Limited who are authorised and regulated by the Financial Conduct Authority. Resi Finance Ltd. Registered Office: Kemp House, 160 City Road, London, United Kingdom, EC1V 2NX. Registered in England Number: 12327535