Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Internal Alterations

Design case study header

Internal Alterations

Location marker

Location

Teignmouth Central

Planning icon

Local authority

Teignbridge

Estimated cost

Estimated project cost

£27,500

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Harry, the Lead Designer

HM

Architectural Design

Harry Molyneux

"Our client aimed to carry out internal alterations to the garden level floor of their property, with the intention of creating an open plan kitchen, dining, and living space. This was all to be designed with a modern style in mind, with lots of natural light. "

Project details

This three-storey house got a makeover when our architects at Resi redesigned their lower ground floor. The layout was transformed from a closed plan kitchen, utility room and dining room, to a suave kitchen and living space... our client's very own bachelor pad!

Solution

I removed the three walls separating the existing rooms, in turn creating a large, open plan space. As this was a lower floor with no extension, skylights were not an option. So, I added bi-fold doors to the rear of the property, overlooking the garden, which would fill the room with natural light. A large central island was added into the middle of the space, which not only provided a nice spot for socialising, but broke up the layout of the open room.

Architectural drawings 16   elevations
Architectural drawings 16   lower ground floor plan

Solution

I removed the three walls separating the existing rooms, in turn creating a large, open plan space. As this was a lower floor with no extension, skylights were not an option. So, I added bi-fold doors to the rear of the property, overlooking the garden, which would fill the room with natural light. A large central island was added into the middle of the space, which not only provided a nice spot for socialising, but broke up the layout of the open room.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125