ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Portfolio | Resi

Ground Floor - Rear Extension

Design case study header

Ground Floor - Rear Extension

Location marker

Location

Latchmere

Planning icon

Local authority

Wandsworth

Estimated cost

Estimated project cost

£60,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Harry, the Lead Designer

HM

Architectural Design

Harry Molyneux

"Our client was looking to build a ground floor rear extension onto their two storey home in South London, with the aim of maximising the use of the property and the space available, with the point of adding value being a secondary concern. They were looking to extend the existing kitchen into the garden to create additional space for an open plan kitchen and dining area. They wanted this new extension to be filled with plenty of natural light. "

Project details

Because our client purchased their home only 2 years earlier, the primary intention of this project was to better their day to day life as opposed to maximising return. This was certainly achieved, as a lovely open plan kitchen, dining, and living area was created at the rear of the property which was perfect for entertaining guests or socialising with family. This project was carried out under householder planning permission which was granted on 20th August 2018.

Solution

I extended the property out towards the rear and removed the external wall, in order to create ample space for an open plan dining, living, and kitchen area. In order to ensure this room received lots of natural light, I added aluminium crittal style doors to the rear, and a large rooflight above the dining room. These provided a lovely transition from inside to out.

Architectural drawings 36   ground floor plans
Architectural drawings 36   elevations

Solution

I extended the property out towards the rear and removed the external wall, in order to create ample space for an open plan dining, living, and kitchen area. In order to ensure this room received lots of natural light, I added aluminium crittal style doors to the rear, and a large rooflight above the dining room. These provided a lovely transition from inside to out.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

Garage

Garage

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Resi Finance Ltd is an appointed representative of Mortgage Advice Bureau Limited and Mortgage Advice Bureau (Derby) Limited who are authorised and regulated by the Financial Conduct Authority. Resi Finance Ltd. Registered Office: Kemp House, 160 City Road, London, United Kingdom, EC1V 2NX. Registered in England Number: 12327535