Calendar delay

...It’s been a really busy time for us. To make sure that we’re able to provide the best possible experience, there is currently a delay of 3-4 weeks to start a project. We are still providing free project advice.

Ground Floor - Side Infill Extension

Design case study header

Ground Floor - Side Infill Extension

Location marker

Location

Southville

Planning icon

Local authority

City of Bristol

Estimated cost

Estimated project cost

£45,000

*Costs will vary depending on your choice of contractor and your location. Always get multiple quotes to ensure competitive pricing. This estimate does not include internal finish such as furniture and flooring.

Quotation marks

Meet Richard, the Lead Designer

Richard morgan

Architectural Design

Richard Morgan

"The vital requirements from the client were an open plan kitchen, living and family area, as well as the inclusion of both a utility room and kitchen island. They weren’t entirely sure on their internal style, but thought about a clean and neutral style - contemporary, but not overly modern looking. We believed we could incorporate all of these details to design the extension they had in mind."

Project details

Our client came to Resi with the idea in mind of designing a home that was more family friendly than the house they currently had. This included a redesign of the floor plan with many internal alterations, including the replacement of a poor quality utility room with a side infill extension. This resulted in a property with a great open plan family room with a new and improved side structure.

Solution

We decided to knock down the internal walls and utility room (with the low quality plastic framed roof) in order to create a combined kitchen, living and family area. This space was perfect as it could fit a central island, an area for a couple comfy sofas and a large dining table - everything a family needs, all in one room. Furthermore, this room was given a contemporary touch through the addition of bifold doors at the rear and skylights overhead, with the added benefit of filling the room with natural light. The utility room was a must, so we managed to conserve space by placing this room where the hallway and under-stairs cupboard previously stood.

Architectural drawings   floor and roof plans
Architectural drawings   elevations .jpg

Solution

We decided to knock down the internal walls and utility room (with the low quality plastic framed roof) in order to create a combined kitchen, living and family area. This space was perfect as it could fit a central island, an area for a couple comfy sofas and a large dining table - everything a family needs, all in one room. Furthermore, this room was given a contemporary touch through the addition of bifold doors at the rear and skylights overhead, with the added benefit of filling the room with natural light. The utility room was a must, so we managed to conserve space by placing this room where the hallway and under-stairs cupboard previously stood.

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125