Ground Floor Rear Extension

Lawful Development Certificate

Resi Home > Portfolio >

Ground Floor - Rear Extension

Resi casestudy coventry 02

Project Details

This Coventry based home wanted to give the rear of their property a much needed makeover. Not only did they want to expand their kitchen, they wanted a dining area that could move effortless between everyday use and big social occasions, a space that benefited from all the modern day conveniences, but still retained some of that countryside charm. The result is this, an elegant kitchen and dining area, perfect for all the little and big moments of the year.

When devising the rear extension, our team kept things simple. Opting for a classic square element, our team designed the project to sit within the property’s permitted development rights. This meant instead of a full planning application, the home merely had to secure a lawful development certificate. This help save time, money, and spared the homeowners from any unwanted planning headaches.

For the space itself, we wanted to create somewhere bright, airy, and with plenty of connection to the garden. To achieve this, we added a set of large bi-fold doors onto the rear wall. Ideal for pulling open in summer, and provides an effortless transition between kitchen and picnic area. We then maximised on the natural light by including a set of skylights above. These simple additions ensure that even on the darkest days, the home can still enjoy the benefits of some much needed sunlight. You can also see that the homeowners have done a wonderful job of combining the modern and traditional in their selection of fittings. That rustic wooden beam is a simple touch that immediately invokes that countryside cottage charm, while the slate wall gives a stylish modern touch to the dining area. The owners have threaded the two contrasting materials together with their choice of cream fittings and black countertops. The result is homely abode you just can’t resist spending time in.

 
Resi casestudy coventry 01
Resi casestudy coventry 04

Ground Floor - Rear Extension

Location: Coventry, CV2

Local Authority: Coventry

Application Type: Lawful Development Certificate

Project Completion: 2018

Resi casestudy coventry 05
Resi casestudy coventry 03

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

Enjoyed this? Share it with a friend.