ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Portfolio | An elegant wraparound extension in Basingstoke | Resi

An elegant wraparound extension in Basingstoke

An elegant wraparound extension in Basingstoke

Nestled in Basingstoke and Deane, vintage meets modern design

We partnered with the renovating influencers extraordinaire - Ross and Ian - to help them bring their latest project to life. An elegant wraparound extension, complete with French doors and cool timber accents.

First floor internal alteration

Ground floor internal alteration

Ground floor wraparound

Location

Basingstoke and Deane

Planning authority

Basingstoke and Deane Council

Year of completion

2021

Budget

£100,000 - £130,000

Project details

The love child of Ross and Ian, who made a name for themselves with their stunning renovation projects on Instagram and beyond, this project has been a delight for our team to work on, as we partnered with these skilled home experts to help make their latest set of ideas a reality. Here’s how we mapped out this beautiful design.

An ambitious project

When Ross and Ian came across a detached period property in Basingstoke, they knew they had found their next big project. Though it required a lot of work, the green space around the property was large enough to accommodate a new large extension while still retaining more than enough garden for their green thumbs. However, what could they build? Though they brought a builder to site, they were unable to understand what planning hurdles the property might face. This is where our team came in.

Understanding the possibilities

It had been 4 years since their last renovation, so these homeowners were feeling a little rusty. They knew the layout wasn’t right and that the space needed a major upgrade, but how to turn a Pinterest board full of ideas into coherent designs? Our team knew with the amount of space on hand, we could really make the most of it with a wraparound extension. This would help square off the rear of the house, filling in the dead alleyway space and sparing more of the lush garden. Putting the designs together, we established a good precedent for this kind of project from a planning standpoint and even highlighted where building regulations would be coming into action during the next stage.

Space for all family members

By extending the property, Ross and Ian has been able to create bags of practical and beautiful space. Starting at the front of the property, we have a large open-plan reception room, complete with casual and formal seating space. Next to this is a downstairs toilet and shower room, ideal for guests and those muddy countryside days.

Next, we have another living room. This one is smaller than the reception area and therefore gives a more cosy feel for the evenings. And next to this? A cat room, of course. This special room will be geared towards to the needs of their felines and really shows how tailored a home can be when time is taken to renovate and reconfigure a layout!

Things take a more classical approach at the rear of the home. We included a pantry off the kitchen, along with a utility room. This keeps the large open-plan kitchen and diner from being spoiled by bulky appliances. From the kitchen island, this family can enjoy the sun setting through their double french doors. The third french door actually sits inside the last ground-floor room - an elegant study where Ross and Ian can keep sharing their exciting renovation adventures.

Meet Connor, the Lead Designer

With french doors, cool timber features, and a clean minimalist design, this is a house that will never go out of style.

Similar projects

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Loft

Garden

Garage

Ground

First

Two Storey