ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Portfolio | A side infill extension in Wandsworth | Resi

A side infill extension in Wandsworth

A side infill extension in Wandsworth

A charming side extension that sits in the heart of Wandsworth.

This charming side extension might be small but it certainly packs a punch. By adding a modest amount of new space, we've been able to open up the ground floor and create a quirky, practical space that is ideal for this busy London family.

Ground side infill

Ground floor side infill

Location

Wandsworth

Planning authority

Wandsworth Council

Year of completion

2021

Budget

£30,000 - £40,000

Project details

This project goes to show that you don’t always need to spend a fortune to get amazing results. These London homeowners in Wandsworth wanted to create a more open layout, which still retained the original character of the building. Here’s how our architects help bring their home dreams to life, all with the help of a small but mighty extension.

The goal of the project

These Londoners came to us knowing they wanted to use a side return to extend their dining space. In order to create this extra wiggle room, there were quite a few walls that needed to be opened out, so that a new dining room could be incorporated into the rear of the property. Alongside this, the owners were also very keen to bring much more natural light into their home.

Doing more with a small budget

Because the homeowners were after a modest side infill, we were able to reflect this in the budget. We decided to do more with less, focusing on the little touches that help improve a kitchen dining area, such as a more intuitive layout, having a flexible hosting area, and strategically adding skylights, so that these home cooks are never left squinting while preparing for their next dinner party.

The final result

The end result is a stunning Wandsworth addition. The stepped layout between kitchen/diner to the living room, brings together a quirky charm to the property, while the broken-up layout also allows the two spaces to feel both open yet distinct. Our architects envisioned a new L-shaped kitchen counter, where meals could be both prepared and enjoyed, thanks to the addition of a breakfast bar. Now, these homeowners can dine small or big, as our small yet mighty side infill extension has brought in enough space to fit a dining table. Our newly added skylight complements the already existing french doors, meaning from top to tail, this property now has plenty of that all important natural light they were seeking from the start.

Tom (1) Quotation marks

Meet Tom, the Lead Designer

This charming Wandsworth property was really fun to work on. I loved the challenge of unlocking as many new features as possible, while also juggling a restrictive budget and footprint. Once we had reached a design the homeowners were happy with, we moved them into our building regulations service, where we helped them secure the technical details needed for construction.

Similar projects

Looking to improve your home?

Select an option below to get a quick quote for our services

Ground

Ground

First

First

Loft

Loft

Basement

Basement

Two storey

Two Storey

Garden

Garden

Garage

Garage

Phone: +44203 868 9453 | Email: advice@resi.co.uk

Resi Design Ltd. trading as 'Resi' | Company No: 10471125

We are proud to employ architects registered with the Architects Registration Board and were awarded the mark for The Mayor's Good Work Standard for fair pay & conditions, wellbeing, skills, progression, diversity and recruitment.

Resi Finance Ltd is an appointed representative of Mortgage Advice Bureau Limited and Mortgage Advice Bureau (Derby) Limited who are authorised and regulated by the Financial Conduct Authority. Resi Finance Ltd. Registered Office: International House Canterbury Crescent, Floor 4, London, England, SW9 7QE. Registered in England Number: 12327535